JUST IN!! Ajax is gevallen: Een reconstructie van twee verwoestende jaren in Amsterdam

**Ajax is gevallen: Een reconstructie van twee verwoestende jaren in Amsterdam*

 

*Amsterdam – 13 april 2025*

 

Wat ooit een toonbeeld was van stabiel beleid, jeugdopleiding en Europees succes, is de afgelopen twee jaar langzaam veranderd in een verhaal van chaos, wanbeleid en sportieve teloorgang. Ajax, de club die in 2019 nog indruk maakte op het Europese toneel en in 2021 kampioen werd met overmacht, is inmiddels afgezakt naar de middenmoot van de Eredivisie. Supporters zijn boos, sponsors trekken zich terug en de clubleiding is in crisis. Hoe kon het zo snel zo misgaan in Amsterdam?

 

Een reconstructie van twee verwoestende jaren die de trots van Amsterdam deden wankelen.

 

 

### **Zomer van 2022: De eerste barsten in het fundament**

 

Na het vertrek van Erik ten Hag naar Manchester United in mei 2022 begon de onrust. De club koos Alfred Schreuder als opvolger, een keuze die al snel als controversieel werd gezien. Onder zijn leiding verloor Ajax niet alleen de grip op het spel, maar ook het vertrouwen van spelers en fans. De selectie oogde stuurloos, tactisch kwetsbaar en mentaal breekbaar. Ondanks een redelijke seizoensstart verslechterde het spel, met als dieptepunt een reeks van zeven wedstrijden zonder overwinning.

 

Daarbovenop kwamen bestuurlijke spanningen. Technisch directeur Marc Overmars was al eerder op non-actief gesteld wegens grensoverschrijdend gedrag. Zijn opvolging verliep rommelig en onduidelijk, waardoor het sportieve beleid stuurloos werd.

 

 

### **Transferbeleid als katalysator van de val**

 

De transferzomers van 2022 en 2023 bleken desastreus. Ajax verkocht sterspelers als Antony, Lisandro Martínez, Jurriën Timber en Edson Álvarez voor hoge bedragen, maar de aankopen die volgden bleken grotendeels miskopen. Miljoenen werden uitgegeven aan spelers die het niveau niet aankonden of nooit ingepast werden: Francisco Conceição, Calvin Bassey, Jorge Sánchez en Steven Bergwijn vielen tegen, zowel op het veld als qua rendement.

 

De scouts en technisch beleidsmakers kwamen onder vuur te liggen. Spelers werden gehaald zonder duidelijke visie of passend systeem. De cohesie binnen de selectie verdween volledig. De eens zo geroemde jeugdopleiding had plots moeite om het eerste elftal van nieuwe aanwas te voorzien. Jong Ajax presteerde matig, en spelers als Sontje Hansen en Amourricho van Axel Dongen wisten nooit door te breken zoals voorgangers Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt.

 

 

### **Trainerscarousel en gezichtsverlies**

 

Na het ontslag van Schreuder volgde een ware stoelendans. John Heitinga nam kortstondig over, maar slaagde er niet in het tij te keren. In de zomer van 2023 werd Maurice Steijn aangesteld, een verrassende keuze. Zijn periode werd gekenmerkt door intern conflict, gebrek aan visie en slechte resultaten. Na een dramatische seizoensstart met nederlagen tegen Fortuna Sittard, Twente en Ludogorets in Europa, werd hij al in oktober ontslagen.

 

Het aanstellen van interim-trainer Hedwiges Maduro en later de komst van een buitenlandse trainer, de Duitser Thorsten Fink, bracht weinig verbetering. Onder Fink zakte Ajax in maart 2024 zelfs tijdelijk naar de 12e plek in de Eredivisie — de laagste klassering sinds de jaren ’60.

 

 

### **Bestuurlijke chaos en verlies van identiteit**

 

Achter de schermen rommelde het nog harder. Er was geen structurele technische leiding, de Raad van Commissarissen was verdeeld, en clubicoon Edwin van der Sar trad af na een burn-out. Een intern rapport over het falende beleid lekte uit naar de pers, en onthulde een cultuur van belangenverstrengeling, wanbeleid en gebrek aan visie.

 

Supportersgroepen als VAK410 en F-Side uitten publiekelijk hun woede en eisten het vertrek van het gehele bestuur. Protestacties bij wedstrijden werden frequenter en grimmiger. Spandoeken met teksten als “Geef Ajax terug aan de Amsterdammers” en “Van visie naar verwarring” sierden de tribunes.

 

 

### **Financiële zorgen en toekomst in gevaar**

 

Waar Ajax enkele jaren geleden nog een van de financieel gezondste clubs van Europa was, zijn de reserves flink geslonken. Door het mislukken van Europese campagnes, misgelopen transferopbrengsten en het terugtrekken van enkele sponsoren (zoals Ziggo en ABN AMRO) begon ook de financiële druk toe te nemen.

 

Het missen van Europees voetbal in zowel 2024 als waarschijnlijk 2025 heeft grote gevolgen voor het budget. De club is inmiddels gedwongen om enkele dure spelers te lozen en kijkt naar een forse reorganisatie van de organisatie.

 

 

### **Wat nu? Een zoektocht naar herstel**

 

De nieuwe algemeen directeur Alex Kroes heeft een loodzware taak voor zich. Hij wil Ajax hervormen, terug naar de kernwaarden van de club: jeugd, attractief voetbal, en bestuurlijke rust. Daarvoor zoekt hij naar een technisch directeur met visie en durf, én een hoofdtrainer die zich committeert aan het ontwikkelen van spelers in plaats van korte-termijnsucces.

 

Ook wordt er gekeken naar het opschonen van de scouting en het herstructureren van de jeugdopleiding. De club hoopt in 2025/2026 weer mee te doen om de bovenste plaatsen, maar insiders waarschuwen: het zal jaren duren voordat Ajax écht terug is aan de top.

 

 

**Conclusie: Van modelclub naar waarschuwing**

 

De neergang van Ajax is een schoolvoorbeeld van hoe snel succes kan omslaan in chaos. Slechte keuzes op cruciale posities, gebrek aan visie en het loslaten van de clubidentiteit hebben geleid tot een pijnlijke val. Waar Ajax jarenlang model stond voor goed beleid en sportief succes, is het nu een waarschuwing voor andere topclubs: zonder structuur, visie en consistentie is geen enkele club onaantastbaar.

 

Toch leeft er bij de achterban hoop dat dit ook een keerpunt kan zijn. Want als Ajax iets geleerd heeft in de rijke geschiedenis, is het dat na een val altijd weer een wederopstanding volgt. De vraag is alleen: hoe lang zal die deze keer duren

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*